Perinatolog Ne Yapar

Malformasyon Ultrasonografisi

Ayrıntılı ultrasonografi, düzey II ultrasonografi, halk arasında renkli ultrason ve dört boyutlu ultrason gibi adlarla anılan bu muayene gebeliğin 18-22. haftaları arasında yapılan bir ultrasonografik incelemedir.
Bu incelemede sistematik bir şekilde

"BEBEĞE AİT BAŞ, BEYİN, YÜZ, BOYUN, TORAX, KALP, BÜYÜK DAMARLAR, ABDOMİNAL DUVAR, MİDE, BÖBREKLER, MESANE, OMURGA, İSKELET, KOLLAR, ELLER, BACAKLAR, AYAKLAR" gibi yapılar anomali bulguları açısından değerlendirilir.

Bebekte burun kemiğinde kısalık ya da yokluk, ense pilisinde sıvı birikimi, beyin içinde kist olup olmaması (choroid pleksus kisti), beyin omurilik sıvısının dolaştığı alanlarda sıvı genişlemesi (ventrikülomegali), kol ve uyluk kemiklerinde kısalık, böbreğin idrar toplanan alanlarında genişleme (pyelektazi), çift olması gereken göbek kordonu atardamarının tek olması (tek umbilikal arter), kalpte bÜyÜk delikler (ventrikÜler septal defekt), ayaklarda topuğun çıkıntılı olması (rocker bottom) ve içe dönÜklÜk (club foot)gibi kromozomal anomalilere eşlik edebilecek bulguların değerlendirilmesi yapılır.