Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Serkan Güçlü, gebelikteki D vitamini eksikliğinin sadece anne adayının değil, karnındaki bebeğinin de önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Güçlü,
"Bu eksiklik gebede diyabete, gebelik zehirlenmesine, erken ve düşük kilolu doğuma, bebekte ise raşitizm yol açabiliyor. O nedenle gebeler güneşle dost olmalı, D vitamini depolamalı"dedi.
D vitamini eksikliğinin küçükten büyüğe herkesin sağlığını olumsuz etkilediğini, bu eksiklik gebelik döneminde yaşandığında ise hem anne hem bebeğin sağlığını ve yaşamını tehdit edebileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr.Serkan Güçlü, anne adaylarına önemli uyarılarda bulundu. D vitaminin özellikle bağışıklık sistemi, hücresel farklılaşmalar ve endokrin sistemi (hormonal sistem) üzerine olan etkilerinin gebelikte birçok problemin gelişimine neden olabildiğini kaydeden Prof. Dr. Güçlü şunları söyledi:
"D vitamini eksiği hem gebe hem bebek açısından önemli ve riskli. Önceliğimiz anne adayını korumak. Çünkü yapılan çalışmalarda D vitamini düzeyi normalden daha düşük olan annelerde daha sık gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diyabet), gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), erken ve düşük ağırlıklı doğum yapma, doğum sonrası depresyonu ve tekrarlayan enfeksiyonların geliştiği ortaya konulmuştur. D vitamini takviyesi yapılması halinde de sorunların giderilebildiği görülmüştür. Tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan anne adaylarının büyük çoğunluğunda da D vitamininin düşük düzeylerde olduğu saptanmıştır. Gebelikteki D vitamini eksikliği fetusun sağlığını da olumsuz etkiler,bebek raşitizm riskiyle dünyaya gelir. Yani bebeğin kemik sağlığı sağlıklı olmaz. Onun için biz gebelikteki D vitamini eksikliğini anne ve bebeğinin ortak sorunu olarak görüyoruz."
`EN İYİ D VİTAMİNİ KAYNAĞI GÜNEŞ`
Prof. Dr. Güçlü şöyle devam etti:
"Bu bilimsel çalışmanın sonucunda gebelerin düşük risk grubunda bile olsalar D vitamini açısından mutlaka takviye edilmeleri gerektiği sonucuna vardık. Sağlık Bakanlığı da 5 yıldan bu yana tüm gebelere, gebeliğin 12`inci haftasından itibaren D vitamini takviyesi yapılmasını önerip destekliyor. D vitaminin en önemli kaynağı güneşin etkisiyle ciltteki fotosentezdir. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saat 10.00- 14.00 arası sentezin en iyi olduğu saatlerdir. Bu saatlerde 20 dakikalık güneşlenme, özellikle yüzün ve kolların güneşlenmesi sentez için yeterli olacaktır. Sentez için yüzde 95 kaynak güneş ışınıdır, maalesef diyetle sadece yüzde 5`i sağlanabilir."